Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Sun and Rain Ane Roš osebujna je, iskrena priča o jednom od neobičnijih fenomena suvremene gastronomije

sun-rain-g

Phaidonova izdanja o velikim chefovima nešto su više od raskošnih monografija kakve viđamo na ulazima u restorane. U knjizi Massima Botture restorani se otkrivaju kao cjelovito kulturno iskustvo. Knjiga Virgilia Martineza je antropološki, arheološki i ekološki prikaz Perua. Knjiga Magnusa Nilssona samozatajan je, gotovo filozofski tekst koji ispituje svijet izvan okvira gastronomije i restoranske industrije. Phaidonove knjige jesu statusne, ali s pozivom da napišu knjigu o sebi chefovi s njima dobivaju nešto više od zadovoljenja taštine na sjajnom papiru. Dobivaju priliku da ispričaju nešto važno i da uvedu narativ koji se može širiti izvan njihove industrije. 

adsense_content_v3

Kad je Phaidon najavio knjigu Sun and Rain slovenske chefice Ane Roš, na neki je način zaokružena prva faza njene globalne afirmacije. Ta je afirmacija započela u utjecajnim talijanskim gastronomskim medijima, da bi eksplodirala s Netflixovim Chef’s Tableom, potvrdila se titulom najbolje chefice na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants 2017. i učvrstila plasmanom njenog restorana Hiša Franko na 38. mjesto te liste. Nema sumnje da će s dolaskom Michelinova vodiča u Sloveniju, odgođenom pandemijom korona virusa, Hiša Franko i Ana Roš potvrditi status s jednom ili dvije zvjedice. 

sun and rain cover

U međuvremenu, knjiga Sun and Rain najbolja je prilika dosad da upoznamo Anu Roš, vidimo odakle dolazi i što je zapravo napravila u dolini Soče pretvarajući obiteljsku gostionicu u Kobaridu u gastronomsku instituciju. Naslov knjige Sun and Rain metaforički je i doslovni opis krajnosti između kojih se odvija ne baš lagan život kraja u kojem se nalazi Hiša Franko. Knjiga koju zajednički potpisuju Ana Roš, slovenska novinarka Kaja Sajovic i talijanski kritičar Andrea Petrini, nije monografija koju ćete otvarati povremeno. Sun and Rain se čita redom, kao roman pun osebujnih likova, uspjeha i drama, sudbonosnih životnih odluka i fascinacija, jasno kontekstualiziran kroz povijest kraja i kroz osebujne ljude koji odražavaju specifični lokalni temperament. 

sun-and-rain
Foto Suzan Gabrijan

Sun and Rain nije samo knjiga Ane Roš. Naprotiv, ona kroz nju prolazi povremeno, u poglavljima koje sama piše u svom prepoznatljivom no-bulshit stilu, otkrivajući mnogo detalja, od kriza koje je preživjela u mladosti tražeći poziv i identitet, preko gubitka djeteta, do usamljenih noći koje je kao samouka kuharica s malom djecom provodila u kuhinji Hiše Franko. Dok je nema na stranicama, Anu Roš upoznajemo kroz priče drugih: njene majke Katje, njenog prijatelja i mentora Joška Sirka, osnivača legendarne La Subide, kroz suzdržana i britka, prijateljski ironična opažanja Kaje Sajovic. Ti ljudi pričaju o Ani, ali pričaju i o sebi, što evocira pomalo kaotični topli osjećaj kuće pune ljudi koji je Hiša Franko uspjela sačuvati od svojih početaka.

sun-rain-photo
Foto Suzan Gabrijan

Priče nisu uvijek uredne, nikad nisu linearne. Da je život linearan, Ana Roš, kći uglednog pulmologa i novinarke Dela vjerojatno ne bi odrasla u gradiću na Soči (roditelji su se privremeno doselili u Tolmin zbog posla i ostali) niti bi, pivotirajući kroz život kao da ne postoji sutra, djevojka koja je sanjala o plesačkoj karijeri nakon diplomatske akademije završila u zabačenoj gostionici pod Alpama, da bi tamo postala jedna od najvažnijh kuharica na svijetu.

Sun and Rain odmotava tu složenu životnu geometriju kroz stare obiteljske priče Roševih, odjeke ratova i urušenih društvenih poredaka, sjećanja na bukolička ljeta koje su Ana i njena sestra provodile u Istri, odrastanje na Benku i Cedeviti u socijalizmu, kroz formativni tinejdžerski put u Afriku, susret sa soulmateom Valterom Kramarom ali i epizodu anoreksije, razočaranja i mladenački bunt, kroz komplicirane odnose u restoranu i  borbu s lokalnim predrasudama… dakle kroz sve ono što Anu Roš baš sada čini baš takvom kakva jest. 

suzan-gabrijan1
Foto Suzan Gabrijan

I kakva je ta Ana Roš? Žestoka. Hrabra. Ne baš uvijek ugodna. Hipersenzibilna. Nemoguće kompetitivna. Rijedak spoj viška inteligencije i manjka sumnjičavosti. Briljantna žena koju zanima što je ispravno, a ne što je moguće. Sa suprugom Valterom Kramarom, Ana Roš nije samo stvorila Hišu Franko. Upisala je Sloveniju na restoransku kartu svijeta. Organizirala je, razvila i brendirala cijelu jednu novu gastro regiju: mljekare, sirare, kozare, ribiče, foragere, pčelare i ribare afirmirajući lokalni terroir,  u kraju posve kontraindiciranom na ekscese visoke gastronomije, među ljudima uvijek nekako stisnutima u očekivanju nove nevolje koju treba preživjeti. 

Ništa što Ana Roš radi nije jednostavno ni lako, pa ni knjiga Sun and Rain. Ta je knjiga poetična kao i legendarna epizoda Chef’s Tablea koja ju je proslavila, ali ne očekujte ušminkane kadrove ni velika pomirenja. Knjiga je autentična, na momente dramatična, tu i tamo konfliktna, nesavšena u jeziku i pristupu, ali puna karaktera  i senzacionalnih fotografija Suzan Gabrijan (koje Phaidon nažalost nije ispoštovao tiskom). Sun and Rain nema pravi kraj, jer nitko u njoj ni ne zna što će biti sutra, kao što dok su pisali knjigu nisu mogli ni zamisliti da će izići usred pandemije korone koja će zatvoriti i Hišu Franko i cijelu restoransku industriju. Jedino definitivno u knjizi su recepti Hiše Franko kojima je posvećeno jedno cijelo poglavlje. Sun and Rain definitivno preporučujemo, prvenstveno gastronomskim profesionalcima ali i svima koji žele pročitati nešto zaista inspirativno.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Sun and Rain Ane Roš osebujna je, iskrena priča o jednom od neobičnijih fenomena suvremene gastronomije

by Kult Plave Kamenice time to read: 4 min